Aj počas uplynulých veľkonočných sviatkov sa katolíci v Pakistane starali o bezpečnosť svojich kostolov. V rámci prípravy sa začali zúčastňovať stretnutí na miestnych policajných staniciach. William Arif Khan, zodpovedný za 15 dobrovoľných bezpečnostných pracovníkov v Katedrále Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Lahore, pápežskej nadácii ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi porozprával o výzvach, ktorým čelia pri ochrane návštevníkov kostolov.

Od samovražedného atentátu v preplnenom parku Gulshan-e-Iqbal v meste Lahore na Veľkú noc 2016, pri ktorom zomrelo 72 ľudí, väčšinou žien a detí, spôsobujú veriacim bohoslužby počas sviatkov veľké obavy. Roku 2017 bola pri akcii proti bunke Islamského štátu v Lahore zatknutá tínedžerka – priznala sa, že mala byť na Veľkú noc nasadená ako samovražedná atentátnička v jednom z kostolov v Lahore.

„Už 12 rokov vediem mladých mužov vo veku od 14 do 32 rokov, ktorí bez nároku na odmenu pomáhajú 12 bezpečnostným pracovníkom v katedrále. Mojou úlohou je zorganizovať ich tak, aby od 8.00 do 11.00 hod. strážili priebeh nedeľnej svätej omše. Máme detektory kovov a polícia nám povolila uskladniť v priestoroch kostola niektoré licencované zbrane; zvyčajne je vyzbrojený pištoľou buď môj zástupca, alebo ja. Starám sa aj o potreby dobrovoľníkov – v lete im zabezpečujem vodu a džús, v zime horúci čaj. Všetci svoj voľný čas venujú farnosti z presvedčenia.

Foto: ACN

Stretávame sa každé dva mesiace, pretože chceme prácu dobrovoľných bezpečnostných pracovníkov zlepšovať. Plánujeme napríklad zaradiť do skupiny i niekoľko dobrovoľníčok, aby kontrolovali ženské tašky. Takéto tímy už boli zostavené v iných katolíckych kostoloch. Okrem toho nás kontaktujú novinári z moslimských médií – uľahčujeme im podávanie informácií o bohoslužbách počas veľkých kresťanských sviatkov.

Počas sviatkov Veľkej noci, Vianoc a Nového roka býva vo farnosti nasadených minimálne 25 policajtov. Dvaja štátni zamestnanci týždeň pred sviatkami školia naše dobrovoľnícke bezpečnostné sily, ako sa vysporiadať s teroristickým útokom. Na zaistenie bezpečnosti bohoslužieb sa používajú detektory kovov, cez ktoré prechádzajú návštevníci svätých omší, nasadení sú ostreľovači. Na sviatočných bohoslužbách sa neraz neohlásene objavujú skúsení policajti vrátane generálneho inšpektora pandžábskej polície.

Minuloročné Vianoce zastupujúci policajný prezident Lahore dokonca rozdeľoval deťom balíčky so sladkosťami. Arcibiskup Lahore Sebastian Shaw prejavuje vysoko postaveným policajtom úctu a ďakuje im za zaistenie bezpečnosti počas veľkých slávností. Bezpečnostné opatrenia posilnili vzťahy Cirkvi a miestnej polície.

Pred dvoma desaťročiami boli počas vigílií na Veľkú noc, ako aj na Vianoce na dennom poriadku bitky. Žiaľ, zvyčajne ich vyvolávali mladí ľudia z našej farnosti. Viacerí však potom pri vytváraní dobrovoľných bezpečnostných síl odmietli spolupracovať s naším tímom. Hoci návštevníci z iných provincií často nerozumejú tunajším pravidlám, v našej farnosti nás už každý pozná. A my zas na základe skúseností dokážeme rozpoznať cudzích ľudí.

Všetci máme strach z teroristov, ale vieme, že stojíme pred Bohom, ktorý každého z nás chráni. Naša viera nám hovorí, že nás nenechá bez pomoci, a tak plníme svoje úlohy s nasadením a vyhýbame sa negatívnym myšlienkam.“

 

Len vďaka štedrosti darcov môžeme podporovať projekty pomoci všade tam, kde sú kresťania v ohrození, alebo trpia existenčnou núdzou. Zvážte dnes dar podľa vašich možností na projekty nadácie ACN.