Pakistanská polícia začala vyšetrovať prípad rúhania kresťana dva dni po tom, ako ho v provincii Pandžáb spolu s jeho synom brutálne zbil rozzúrený dav.

Úrady včera, 27. mája, zatkli viac ako 100 mužov za pokus o lynčovanie kresťanského majiteľa továrne na obuv Nazira Gilla Masiha a zároveň otvorili oficiálny prípad rúhania aj proti nemu.

Extrémisti zaútočili na pána Masiha a jeho syna v sobotu ráno (25. mája) a obvinili ich z pálenia Koránu po tom, ako sa pred ich domom v Sargodhe našli poškodené stránky islamskej svätej knihy.

Podľa informácií nadácie ACN dav tiež vyraboval a podpálil dom a továreň pána Masiha, ale zvyšku rodiny sa podarilo ujsť.

Polícia nakoniec zasiahla a pán Masih a jeho syn boli s vážnymi zraneniami prevezení do nemocnice. Nazir Gill Masih zomrel 3. júna na následky ťažkých zranení, ktoré mu spôsobil sfanatizovaný dav.

Naeem Yousaf Gill, výkonný riaditeľ Národnej komisie pre spravodlivosť a mier, pre ACN uviedol, že sobotňajší incident bol pravdepodobne motivovaný obchodnou rivalitou a osobnými spormi, a dodal, že „konečné dôvody budú jasnejšie po vyšetrovaní“.

Arcibiskup Islamabadu-Rawalpindi Joseph Arshad, ktorý navštívil Sargodhu v deň útoku, v rozhovore pre ACN povedal: „Bol som šokovaný a veľmi smutný, keď som sa dozvedel o útoku. Tento incident bol neľudský.”

„Okamžite som odišiel do Sargodhy, pretože sa nachádza v mojej diecéze, a musel som byť so svojimi ľuďmi, povzbudiť svojich ľudí a kňazov a hovoriť s administratívou, aby som zistil, či vedie spravodlivé vyšetrovanie incidentov.“

Arcibiskup Arshad ďalej vyzval pakistanskú vládu, aby pomohla zabrániť ďalším násilným incidentom a zaistila bezpečnosť kresťanskej komunity v krajine.

Dodal: „Nikto nesmie brať zákon do vlastných rúk, a to sa v Pakistane deje. Mali by zaviesť politiku, ktorá zabezpečí, aby sa takéto incidenty nemohli opakovať.“

Arcibiskup vysvetlil, že „situácia je teraz pod kontrolou, ale kresťanské obyvateľstvo je stále v strachu, väčšina z nich odišla k iným príbuzným“.

Profesor Shadid Mobeen, synovec pána Masiha a prispievateľ do správy ACN o s názvom „Stav náboženskej slobody vo svete” uviedol, že „úloha medzinárodného spoločenstva a médií je nevyhnutná na vyvíjanie tlaku na Pakistan, aby chránil svoje náboženské menšiny pred extrémistickým zmýšľaním“.